De la ce varsta poate bebelusul consuma cereale? Alege mixul ideal!

Alimentatia bebelusilor este cu siguranta cel mai important lucru pentru dezvoltarea celor mici. Prin alimentatie, practic, prichindelul va primi nutrientii de care are nevoie pentru a creste mare, sanatos si voinic. Cu toate acestea, insa, nu toti parintii stiu exact de ce are nevoie copilul lor si, mai ales, cand are nevoie! Pentru ca, asa cum mamicile constiincioase stiu deja, exista un anumit flux al alimentatie pentru dezvoltarea armonioasa a micutilor si pentru procesarea ideala a alimentelor de catre corpul acestora.

Care este procesul de alimentatie specific evolutiei copilasului?

Imediat dupa nastere, mamica incepe sa secrete lapte matern, care contine toti nutrientii de care are nevoie sugarul. In cazul in care mamica nu poate sau nu vrea sa alapteze, atunci este necesar un lapte praf de calitate, bogat in acizi grasi pentru a stimula inteligenta bebelusului, si care nu contine aditivi care i-ar putea dauna. Dupa o perioada, de regula 4-6 luni, se produce asa numita diversificare alimentara pentru copii. In ce consta aceasta:

  • Bebelusul poate incepe sa consume si sa proceseze si alte tipuri de alimente in afara de laptele praf sau laptele matern
  • In prima perioada, se recomanda ca alimentele sa fie din registrul legumelor si fructelor, care sa fie foarte bine pasate, pentru ca cel mic inca nu are dezvoltata dantura necesara procesarii fizice prin mestecare
  • Dupa 6 luni se pot introduce, in principal, cereale care nu contin gluten precum orezul, malaiul din porumb sau hrisca, dar treptat si pe cele care contin gluten, precum cerealele din grau orz si ovaz

Iata cum se introduc, dupa o perioada de mancare pasata din legume si fructe, cerealele, care contin atat de multe substante nutritive pentru cel mic. Pentru diferentierea intre cerealele cu gluten si cele fara gluten, este mai bine sa cereti sfatului unui specialist in nutritie sau unui medic pediatru. Doar acestia va pot spune exact, in functie de constitutia celui mic, ce este mai potrivit pentru acesta in diversele etape ale dezvoltarii sale.

Cereale hranitoare, sanatoase si variate – cheia alimentatiei corecta

Cerealele care se introduc in alimentatia micutului, nu trebuie introduse toate dintr-o data, intr-un mix din cat mai multe astfel de substante nutritive. Specialistii in nutritie spun ca este indicata introducerea acestor cereale in mod treptat, cate o cereala pe zi, in perioade diferite ale dezvoltarii sale. Dupa o anumita varsta, evident, cerealele pot face parte din mixuri speciale, cu cat mai putine zaharuri adaugate, axandu-se pe cele naturale care se regasesc din plin in diferite tipuri de cereale.

Modul in care diversele tipuri de cereale intra in alimentatia prichindelului este, evident, foarte important pentru dezvoltarea sa. Nu trebuie pierdut din vedere momentul in care se adauga un anumit tip de cereale si in niciun caz nu trebuie trecut cu vederea modul in care sunt amestecate cerealele cu alte tipuri de alimente, pentru a nu avea un impact negativ asupra micutului. Tot ce trebuie sa retineti sunt urmatoarele: alegeti cerealele potrivite pentru perioada potrivita, evitati excesul de zahar, nu folositi mixuri de la o varsta foarte frageda, si incurajati consumul de cereale pe parcursul intregii dezvoltari, in combinatii ideale pentru sanatatea copilasului!